Miksi Ammattiteatteria tarvitaan?

tammi 31, 2019

Suomi on teatterimaa ja sen todistaa teatterihistoriakin: aika moni ns. kaupunginteatteri on saanut alkunsa harrastaja-alkuisena tai poliittiseen liikkeeseen liittyneenä toimintana. 1970-luvulla tällaiset ”kaupunginteatterit” tuntuivat yhtä ikuisilta kuin vaikkapa Yleisradio. Ne ovat aina olleet ja eivät koskaan katoa minnekään.

Monella teatterilla oli jopa oma tanssiryhmä ja ainakin oma dramaturgi. Vähin erin hävisivät molemmat – useimmiten säästöistä johtuen. Nyt on jo koettu ensimmäinen ns. kaupunginteatterin loppuminen, kun Riihimäki myi nimeään kantaneen teatterinsa yksityiselle toimijalle. Kaupassa ja uuden toimijan liiketoiminnassa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta ongelmallista on se, ettei ammattiteatterin arvoa monellakaan paikkakunnalla ymmärretä. Viimeksi esim. Kemissä ei rahaa aluksi löytynyt teatterin sijaistiloihin varsinaisen rakennuksen ollessa sisäilmaongelmainen.

Mikä ammattiteatterin merkitys siis on? Suurinta osaa yleisöä viihdyttää varmasti ns. suuret musikaali- ja viihdetuotannot. Ohjelmistossa on myös paljon ajattelua aiheuttavia teoksia. Nämä molemmat genret ovat tärkeitä, sillä teatterin tehtävä on sekä viihdyttää että ajatteluttaa yleisöänsä. Jos näitä ammattiteattereita ei ole, ei mikään taho tee tällaisia tuotantoja yhtä monipuolisesti.

Ammattiteatteria täytyy erillisenä taidelaitoksena suojella, koska muutoin se on vaarassa kadota. Jos niin käy, kohtalo on sama kuin hävinneiden tanssityhmillä ja dramaturgeilla – ne eivät enää palaa.

Harrastajateatterit ovat tärkeitä kasvattaessaan ainakin osin uusia teatterin ammattilaisia. Niiden funktio teatterikentällä on kuitenkin toinen – ne ovat sosiaalisia tapahtumia tekijöille itselleen ja usein tietenkin yleisöillekin. Harrastajateatterit tarjoavat kiinnostavaa toimintaa tekijöilleen, taloudellinen vaade ei ole sama kuin ammattiteattereissa, mutta silti niitäkin tarvitaan.

Ammattiteatterin tehtävänä on tehdä taiteellisesti ja ammattitaidollisesti kunniahimoisia tuotoksia yleisöilleen. Lisäksi sen tehtävänä on työllistää monipuolisesti alansa ammattilaisia näyttämön edessä ja takana perustuottamista unohtamatta. Jotta tämä vaativa tehtävä onnistuu, ammattiteatteri tarvitsee ennen kaikkea yleisöä, mutta myös tukea olipa instanssi mikä tahansa.

Kun tarvitsemme taloomme jonkun asentamaan pistorasian, me kutsumme paikalle alan ammattilaisen – sähkömiehen. Vielä kiinnostavammaksi tilanne kävisi, jos sairaalan leikkaussalissa olisimme potilaana, alkamassa olisi ohitusleikkaus ja nukutuslääkäri kysyisi: ”Haittaako, että sydänkirurgina ei ole ammattilainen?” Mitä vastaisit?

Me Tahtiteatterissa haluamme tehdä ammattiteatteria ja iloksemme olemme huomanneet, että Te katsojina olette tulleet meitä katsomaan jo 13 vuoden ajan! Kiitos siitä! Me lupaamme pitää tasomme ammattiteatterilta vaadittavalla tasolla! Tervetuloa!

0