Yrityskonsultit sanovat toisinaan: “Yritä auttaa johtajaa näyttämään hyvältä!” Teatterinäkökulmalta tarkasteltuna sanottu lause viittaa helposti mielistelyyn, miellyttämiseen ja jopa “nuoleskeluun.” Johtajan kanssa on tietenkin järkevää tulla toimeen, mutta pitääkö suomalaisen jotenkin olla “mielinkielin” pomolle? Suomalaisittain johtaja on vanhassa perinteessä vihattu porvari, suurkapitalisti ja riistäjä – se nimenomainen “välistävetäjä,” kun muut tekevät työt. Tilanne on tämä ainakin vanhoissa kotimaisissa komedioissa.
Jos miellytät johtajaa ja teet työsi hyvin, olet hyvä työntekijä. Jos olet erityisen lahjakas ja hyvä, saatat saada ylennyksen tai palkankorotuksen. Jos vielä ystävystyt johtajan kanssa, jaat hänen kanssaan huolia ja murheita – varsinkin hänen – tilanne vain paranee. Tähän saattaa riittää hyvä näyttelijäntyö – sinulta – kunhan se menee läpi johtajalla.
Jos taasen et ole samaa mieltä johtajan kanssa ja vielä pidät kiinni omista mielipiteistäsi, vaikka hän edustaa toista näkökantaa, muuttuu tilanne kiintoisaksi. Olet todennäköisesti hankala, haastava ja tottelematon – ehkä jopa kiittämätön. Kun jatkat tällä polulla riittävän pitkään, saatat huomata siirtyneesi pitkän linjan kehittäjäksi kellarikerrokseen tai peräti verkkoaidan toiselle puolelle.
Onko johtaja aina Johtaja isolla “J:llä?” Ei todellakaan. Hän voi olla huippuhyvä, hyvä, kohtalainen tai huono – ihan kuten me kaikki muutkin tallaajat. Ongelmaa ei ole, jos johtaja on huippuammattilainen kaikilla tarvittavilla osaamisensa sektoreilla. Haastava, ikävä ja jopa surkuhupaisa on tilanne silloin, kun johtaja ei oikein ole mittansa arvoinen jakkara heiluen tai ainakin selkänoja tipahtaneena. Johtaja ei osaa henkilöstöjohtaa, delegoida, hoitaa hommiaan ja pahimmillaan haluaa esittää johtajaa “ilman natsoja kauluslaatoissa.” Ja kun johtaja haluaisi näyttää Johtajalta, hän käyttää pahimmoilleen valtaansa väärin ja porukka on päreinä. Tällaiseen johtajaan voi päteä vanha sananlasku: “Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.” Pahinta on se, jos se ei edes “kalahda.”
Ja nyt otsikon kysymykseen: “Pitääkö auttaa Johtajaa näyttämään hyvältä?” Vastaus on kaksijakoinen. Oikeasti hyvän johtajan kohdalla “pitää” ja se luultavasti kannattaa. Huonon Johtajan kohdalla “ei pidä,” ellet omaa hyviä näyttelijäntaitoja tai muuten nautit itsesi piinaamisesta. Ahdistuksen, psykoosin tai ennenaikaisen eläkkeen saat helpomminkin.
Me voimme auttaa sekä johtajaa että alaista – nimenomaan näyttelijäntyössä, jossa roolin taustatyöt on myös tehty. Aidossa ammattiteatterissa kun ei roolilla ja arkielämän tosihahmoilla ole mitään eroa! Se rooli kantaa – olipa se hyvä tai paha, koska taustatyöt on tehty kunnolla.