JOHANNA KEINÄNEN

Johanna Keinänen on tanssitaiteilija-koomikko-koreografi (TeM), joka aloitti tanssin- ja teatterintekijänä kuopiolaisessa Tanssiteatteri Minimissä. Siirryttyään free lanceriksi Johanna on esiintynyt paitsi tanssijana, myös stand up-koomikkona ja tietysti jo vuodesta 1993 yleisölle rakkaaksi käyneenä eläkeläishahmona, Tyyne Kettusena.

Johanna on myös ollut yhtenä käsikirjoittajana kaikissa Kuopion Uuden Kesäteattereiden tuotannoissa ja niin tänäkin vuonna. Tämän lisäksi hän on ennättänyt kirjoittaa mm. lastennäytelmiä yhdessä Kimmo Virtasen kanssa esim. Helsingin kaupunginteatteriin.

Kesällä 2010 teatteriyleisö ihasteli Johannan Matti ja Teppo –musikaalin lavalle taikoman koreografian energisyyttä ja intensiteettiä. Hänen oma lavatulkintansa ”Kissankultaa” kappaleesta on myös syöpynyt vahvasti tunnemuistiin.

Olen suomalainen! -musiikkinäytelmässä Johanna keskittyi loihtimaan vaikuttavat koregorafiat tanssi- ja laulunumeroihin – yleisöllä on edelleen tuoreessa tunnemuistissa ”Sade”-kappaleen lumoavan kaunis toteutus.

Buona Sera Signorina -musiikkinäytelmän koreografiassa Johanna käänsi liikekielelle suomalais-italialaisuuden huimimmat visiot. Kirjo koreografista näyttävyyttä Mambo italiano -kappaleen räjähtävistä alkutahdeista aina juhannuskohtauksen havisevien lehtien hienoviritteiseen ja pienimuotoiseen toteutukseen syöpyi katsojien mieleen - monimuotoista ja laidasta toiseen asekeltavaa kuin suomalainen mielenlaatu.

Kesällä 2013 yleisö sai nauttia sekä Johannan lavakarismasta, hän vuorotteli hotellin vastaanotossa työskentelevän Ritan roolissa, että koreografiasta. Kaljupäisten Kekkosten huikea koreografia ei aivan hevillä unohdu.

Kesä 2014 toi hääteeman mukaisesti Johannan koreografian kautta mielikuvituksellisen yhdistelmän, jossa tanssi ja lavasteet sulautuivat yhdeksi lumoavaksi kokonaisuudeksi.

Kkesään 2017 Johanna suuntasi sekä yhtenä käsikirjoittajista, mutta nimenomaan pääosanesittäjänä - Katri Helenan roolissa laulaen koko kesän parhaimpia esikuvansa kappaleita. Uutterasta työstä olikin palkintona parhaat kritiikit kautta linjan!

www.johannakeinanen.com

 

 Katri Helena -Laulajatyttö -musiikkinäytelmässä Johanna kantaa pääroolin harteillaan, mutta on myös ollut käsikirjoittajatiimissä, kuten kaikkina edellisinäkin vuosina. (Kuva: Petra Tiihonen)

TAKAISIN
>